Koja su najplaćenija zanimanja u Srbiji?

Kada birate fakultet i time se usmeravate na svoju buduću profesiju, svakako želite da znate koja su to najplaćenija zanimanja u našoj zemlji. U ovom tekstu ćemo istaći nekoliko najatraktivnijih poslova koji Vam mogu biti interesantni, a i doneti dobru zaradu, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Menadžeri

Menadžeri su najčešće ljudi koji poseduju sposobnost, veštine i znanje da organizuju i vode određene poslove u odgovarajućem roku, sa što manjim troškovima uz najbolje moguće rezultate. Mogu organizovati ljude, projekte, procese, događaje, voditi razvoj proizvoda… Kojom god oblašću da se određeni menadžer bavi – marketing, finansije, građevinarstvo, IT, prodaja, ovo zanimanje je više nego isplativo, jer se zarada menadžera u Srbiji kreće od 1000 do 4000 evra mesečno.

 

Fakultet za projektni menadžment je jedini u Srbiji koji se specijalizovao za obrazovanje menadžera projekata. Više o tom programu možete pročitati ovde ili ovde.

Programeri

U zavisnosti od vrste programiranja kojom se bave, programeri mesečno zarađuju od 70.000 do preko 300.000 dinara. Programiranje najčešće podrazumeva pravljenje programa i dizajniranje softvera za različitu upotrebu, bilo da je reč o mobilnim telefonima ili složenim sistemima. Naravno, zaposlenje u IT industriji može podrazumevati i posao administratora za baze podataka, tručnjaka za mreže ili još mnogo toga drugog.

Posao zaposlenih u IT može biti vrlo zahtevan u zavisnosti od programskog jezika ili vrste posla kojim se bave. U našoj zemlji se traži sve više i više programera i trenutno ih prema procenama nedostaje preko 15.000 na tržištu rada.

Na našem Fakultetu postoji akreditovan program Informacioni sistemi i razvoj softvera, gde se studenti školuju upravo za ovu veoma traženu profesiju.

 

Stručnjaci za pisanje projekata

Velike kompanije, kada žele da dobiju finansiranje za svoje projekte, bilo od države ili nekog drugog finansijskog subjekta – banke ili fonda, moraju napisati projektni plan i podneti ga na analizu, kako bi se procenilo da li taj projekat ima isplativost i da li država ili banka žele da ulože novac u taj projekat. Da bi postigli željeni cilj, moraju imati dobrog stručnjaka za pisanje projekata.

Osobe koje znaju da pišu projekte i da prave kvalitetne projektne planove, mogu zaraditi mesečno oko 1500 evra.

 

Finansijski savetnici

Finansijski savetnici i analitičari najpoželjnija su zanimanja u oblasti finansijskih usluga. Njihov posao može pokrivati vođenje ličnih ili korporativnih finansija kao i savete vezane za ulaganja u razne projekte koji mogu doneti relativno brz povraćaj novca i dobit. Ova zanimanja primaju platu značajno iznad proseka, posebno oni koji imaju više stečenog iskustva tokom godina rada.

Prosečna plata finasijskog savetnika u Srbiji je oko 100.000 dinara.

 

 

Leave a comment