Saveti za lakše i efikasnije organizovanje vremena

PMC Fakultet Vam u novom serijalu tekstova pomaže da korisno provedete vreme kod kuće dok su na snazi ograničenja o kretanju.

U sledećem tekstu možete pročitati savete Ane Jovanović, direktorke Krojačeve škole, o organizaciji vremena i postavljanju prioriteta prilikom obavljanja zadataka:

POZNAVANJE SEBE I JASNOĆA CILJEVA

Ne ređajući prema prioritetima, reći ću da moj dan, čak i u vreme izolacije, ispunjavaju obaveze koje imam prema kompaniji čiji sam suosnivač (Krojačeva škola), prema porodici, prema ljubimcima, kući i bašti.

Pored podrške koju svakodnevno pružamo učenicima, klijentima i saradnicima Krojačeve škole, sa starijom ćerkom idem u TV školu, ujedno animirajući mlađu ćerku i razmišljajući na koji način da uključim knjigu za decu “Mamine priče”, čiji sam autor, u projekat digitalne solidarnosti.

Preporučujem online kurs Krojačeve škole TIME MANAGEMENT

Vreme uvek možete iskoristiti i da upišete BESPLATNE ONLINE KURSEVE

Kada ne bih bila upoznata sa tehnikama organizacije vremena, sve ovo bih mogla da izvedem samo na kratke staze. A ja ovako živim decenijama. I energije mi ne manjka.

Kako onda organizovati sopstveno vreme i postići ono što smo zacrtali?

U nastavku teksta je više o samim tehnikama, ali ono što uvek treba da imate u mislima jesu PRIORITETI. A prioriteti se vremenom menjaju. Moji prioriteti nisu isti kao kada sam imala 20, 30 godina. Uvek sam imala postavljen cilj ispred sebe.

TEŠKO VS. LAKO

Sve ono što nam je teško da radimo, za šta smatramo da je gubljenje vremena, jednostavno nam nije privlačno i ne hrlimo da radimo i zato gubimo vreme oduglovačeći.

Zato mi u tome pomaže nekoliko faktora: jasno postavljanje ciljeva i prioriteta, optimizacija vremena, eliminisanje praznog hoda i pravilo 5 sekundi za samodisciplinu i ukidanje odlaganja planiranog.

Oduvek koristim rokovnik za planiranje dana ili radne nedelje. Važno mi je da sve zapišem RUKOM, makar i ne pročitala ponovo. Zapisivanje rukom onoga što je u mislima je metoda kojom smo potvrdili misao.

Kada zapisano realizujem – precrtam.

Pored zapisivanja, uvek možete različitim bojama odrediti prioritete (crvena – hitno, narandžasta – važno, zelena – može da sačeka).

Pre odlaska sa posla, u rokovnik zapišem obaveze koje me sutra očekuju. Na taj način sam misao oslobodila za odmor i neke druge stvari.

Ranije sam bila najefikasnija u popodnevnim časovima. To se vremenom menja i sada sam vrlo produktivna do podneva, a ukoliko je ispred mene ozbiljan zadatak koji moram hitno da uradim – noć je moje vreme.

Ciljevi koje postavljam ispred sebe su jasni, konkretni i ostvarljivi. Tamo gde je to potrebno, odredim i rok, budžet, tim koji mi je potreban za realizaciju.

Veoma mi je važno da tokom dana precrtam realizovane zadatke, osećam se dobro i produktivno. Sebi sam napravila udoban radni prostor, čak iako je moj posao online.

Ali život nije samo posao, koliko god da je biznis vaš i da ga volite. Kao što sam rekla, prioriteti se tokom života menjaju.

Danas jedan svoj dan ispunjavam poslom, decom, baštom, ljubimcima, druženjem (kada nije vanredno stanje), ali UVEK ostavim sebi vreme i za gledanje u oblake.

Korisni linkovi

https://adriahost.rs/kako-da-nades-vremena-zapa-za-sve/

https://www.markething.hr/kako-postati-majstor-organizacije-vremena/

https://accordingtokristina.com/5-saveta-za-bolju-licnu-organizaciju/

Leave a comment