Saveti za učenje engleskog jezika od kuće

Prof. Dr Irena Petrušić, dekan Fakulteta za menadžment iz Herceg Novog nam daje 6 saveta za učenje engleskog jezika od kuće:

,,Drage kolege,  nadam se da ste svi dobro! S obzirom na virus i situaciju zbog koje moramo provoditi vreme u kući, imamo dovoljno vremena da radimo na sebi, a jedan od načina je i da se posvetimo učenju jezika. Evo nekih predloga kako da počnemo.

Ne plašite se grešaka koje pravite u komunikaciji! Na početnim nivoima se ne očekuje od vas da govorite bez mane. Ne dozvolite da nastanu barijere u komunikaciji zato što niste sigurni kako biste pravilno formulisali rečenicu. Znamo svi već da se na greškama uči, zar ne?

Okružite se jezikom što je više moguće, u slobodno vreme ili dok kuvate, pospremate kuću ili slično, slušajte englesku muziku. Toliko je lepih pesama, a nekoliko primera možete pronaći ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=co6WMzDOh1o

https://www.youtube.com/watch?v=xhzJyYeMgA4

https://www.youtube.com/watch?v=WQnAxOQxQIU

* Slušanje

Engleski jezik se najlakše uči slušajući druge ljude dok pričaju. Moj predlog je da gledate omiljene filmove, TV serije ili emisije na tom jeziku bez prevoda. Ovim ćete spojiti lepo i korisno! Ukoliko nikad niste učili ovaj jezik, onda se preporučuje korišćenje prevoda. Gledajte da se fokusirate na komunikaciju i izbegavajte isključivo čitanje prevoda jer ono pri učenju pomenutog jezika neće mnogo pomoći.

* Kako da naučite da pravilno izgovarate reči

Počnite da izgovarate reči koje ste naučili, ali izbegavajte to da radite u sebi. Ako čitate, radite to obavezno naglas jer ovim se navikavate na izgovor reči na engleskom jeziku. Praktikujte ovo dok ste sami kako vas drugi ne bi ometali. Bilo bi dobro da imate prijatelja ili prijateljicu koja takodje samostalno uči engleski. Ako u okruženju imate nekog ko dobro poznaje ovaj jezik, možete zajedno vežbati komunikaciju. Učite polako i trudite se da izgovarate reči pravilno.

*Vođenje dnevnika

Ako želite da znate koliko ste napredovali i šta ste naučili, najbolje je da vodite dnevnik. Zapisujte sve nove reči, gramatička pravila, ono što vam nije bilo jasno ili ono što vam je bilo zanimljivo. Ukratko, zapisujte sve što ste naučili. Tako se nećete osećati kao da stojite u mestu jer će dnevnik služiti kao lep podsednik na to gde ste sada, a gde ste bili. Da bi dnevnik bio efektan, trebalo bi da ga redovno popunjavate i da se osvrćete na njega bar jednom nedeljno.

* Koristite besplatne resurse (koji odgovaraju vašem nivou znanja)

Duolingo
Best of the Best aplikacija za učenje jezika na Google Play za 2019. godinu inspirisala je više od 450.000 ljudi da ostavi pozitivan komentar, dok je više miliona njih učilo engleski, španski, italijanski jezik. Pritom je sve besplatno. Zato ne čudi što su mnogi izabrali ovu aplikaciju zanimljivog prikaza da kroz nju obogate svoj rečnik, umesto da kupuju knjige i idu na kurseve.

Veličina: 15 MB
OS: iOSAndroid
Cena: besplatno

Osim ove aplikacije, vrlo korisni linkovi za učenje engleskog jezika su:

http://learnenglish.britishcouncil.org/en/

http://learning.blogs.nytimes.com/

* Asocijacije i priča

Evo jedna tehnika kako naučiti listu od 20 do 40 nepovezanih reči u vrlo kratkom roku.

Recimo da imate ovu listu:

  1. human resource
  2. project management
  3. students
  4. teachers
  5. digital marketing
  6. organization
  7. university
  8. IT
  9. brand management
  10. plant

Ukoliko pokušate da ovih 1o nepovezanih reči naučite ,,napamet“, shvatićete da uopšte nije jednostavno. Ali probajte sad da napravite interesantnu priču od ovih reči koristeći u vašim mislima sva čula.

Shvatićete da posle drugog čitanja zapamtite celu priču i svih 15 reči. Još jedna dobra stvar je da, ukoliko u nekoliko narednih dana samo jednom ponovite priču (a verujem da vam neće trebati pomoć teksta), ta priča će vam ostati urezana u pamćenju i trebaćete da je se prisećate samo jednom nedeljno, pa kasnije mesečno i uvek će stajati u glavi. Možda deluje suludo da svaki put pravite drugu priču za novu listu reči, ali ukoliko se uhodate, videćete da će vam trebati dva – tri minuta da smislite priču.

Dobra stvar ove tehnike je da budi vašu kreativnost, te je samim tim i zanimljiva a ne samo puko ponavljanje.

 *Post-it

Možete pisati reči na post-it papiriće i lepiti ih po kući. Najbolje na onom mestu u visini glave gde obično provede duže vremena. Možda ogledalo? 🙂 “

Leave a comment