Srbiji je potrebno sve više programera – važnost obrazovanja iz IT

Našoj zemlji je potrebno sve više programera. Pravo obrazovanje iz IT Vam može u budućnosti omogućiti pravi posao. Jos jedan razlog da upišete IT studijski program na PMC fakultetu:

Iz Društva za informatiku Srbije (DIS) apeluju da se udvostruče kvote za školovanje, jer će za izvoz od dve milijarde evra biti neophodno još 20.000 inženjera.

U Srbiji 80 odsto domaćinstava ima internet, dok 73 odsto ima računar pa smo srednje informatički razvijena zemlja, ocenjuje predsednik DIS Nikola Marković i navodi da je u poslednje 3-4 godine značajan rezultat uvođenje nastave informatike u osnovne škole i povećanje kvote za upis na informatičke studije od 20 odsto

„Imamo porast izvoza softverskih usluga koji će ove godine dostići 1,3 do 1,4 milijardi evra a da bi se nastavio eksplozivni razvoj i da bi dostigli izvoz od dve milijarde evra – Srbiji treba novih 20.000 inženjera, a to nemamo“, kaže on i dodaje da se zato DIS zalaže da se za informatička zanimanja obezbedi povećanje kvota za upis od 100 procenata.

Milovan Matijević, koji godinama analizira srpsku IT oblast kroz Srpsku IT osmatračnicu (SITA), rekao je da domaće IT tržište raste treću godinu zaredom stopom većom od 10 procenata i očekuje da će rekord iz 2008. godine od 550 miliona evra biti premašen, jer će u 2019. tržište biti vredno oko 580 miliona evra.

IT industrija ima bolje parametre nego IT tržište, objašnjava on i navodi da je prošle godine bilo aktivnih 2.349 informatičkih preduzeća koja su zapošljavala više od 28.000 ljudi, kao i da je imala poslovni prihod veći od 2,5 milijardi evra, a sopstveni kapital od oko 670 miliona evra.

„U odnosu na 2011. broj preduzeća je veći za 700, broj zaposlenih više nego dupliran, poslovni prihodi su udvostručeni a sopstveni kapital je više nego utroštručen – to su izuzetne stope rasta“, kaže on.

Izvor: b92.net

Više detalja o našem IT studijskom programu možete pogledati ovde

Možete i potpuno besplatno preuzeti brošuru našeg Fakulteta na ovom linku

Leave a comment