IPMA Hackadays 2022.

Nakon pozitivnih iskustava u 2020. godini tokom virtuelne istraživačke konferencije IPMA na temu „Projekti kao arena za samoorganizovanje“, IPMA Hackadays će se ponovo održati u okviru 10. IPMA istraživačke konferencije od 19. do 21. juna 2022. godine, u Beogradu. Ovog puta glavna tema je „Kokreacija vrednosti u projektnom društvu“.

Hackadays, koji se nazivaju i „hakatoni“, su događaji koji se često koriste na programerskoj sceni za pronalaženje novih pristupa rešavanju izazova u intenzivnom takmičenju koje traje nekoliko dana između različitih timova. Na kraju manifestacije predstavljena su rešenja i dodeljene nagrade najboljima od njih. Međutim, format događaja je mnogo više od samo kokreativnog takmičenja. Istovremeno, može se koristiti kao oblik učenja za jačanje spremnosti i sposobnosti za inovacije unutar kompanija, kao i na pragu od univerzitetskog obrazovanja do profesionalnog života, odnosno postavljanja temelja za uspešno pokretanje nove poslovne ideje.

Vikend pre početka IPMA istraživačke radionice 2022. u Beogradu, održaće se IPMA Hackdays 2022. Od 18. do 20. juna, studenti sa različitih studijskih programa i univerziteta će se sastati na mestu održavanja i organizovati da rade u do 6 različitih grupa na temu po sopstvenom izboru sa sledeće liste izazova:

  1. Klimatska akcija
  2. Cirkularna ekonomija
  3. Razvoj zajednice
  4. Pametni gradovi i pametno ruralno
  5. E-uprava i javni servis
  6. Digitalno rešenje za borbu protiv COVID-19
  7. Projekti iz oblasti zdravstvene zaštite
  8. Rešenja za mobilnost za novu eru

Ambicija IPMA Hackdays-a nije samo zajedničko iskustvo u kontekstu ko-kreativne saradnje, već i specifična skica rešenja, prototipa ili koncepta koji omogućava savladavanje izazova koji ste sami izabrali sa celokupne liste i koji je dovoljno zreo da se implementira. Na kraju takmičenja, grupa uglednih sudija će oceniti sva predstavljena rešenja na osnovu svog iskustva i unapred definisanih kriterijuma i izabrati pobedničku grupu. Pobednici će biti nagrađeni tokom gala IPMA istraživačke konferencije u ponedeljak, 20. juna 2022. Nakon Hackday-a, svi članovi grupe pobedničkog tima će dobiti trening i obuku o tome kako da svoju ideju pretvore u stvarnost, kao i novčanu nagradu u ukupnom iznosu od 500€. Drugoplasirane i trećeplasirane grupe će takođe dobiti obuku i knjige.

IPMA Hackdays priprema, zajednički vodi i ocenjuje tim istraživača iz projekta KomBEU, koji finansira nemačko savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja. Ovaj projekat ima za cilj da doprinese realizaciji potencijala digitalne transformacije za uspešno formiranje start-up-a i implementaciju inovacija poslovnog modela u uspostavljena preduzeća u regionu Zapadnog Balkana. KomBEU je zajednički projekat koji vodi ISF Munchen e.V. u saradnji sa Tiba Managementberatung GmbH i Educons univerzitetom u Srbiji.

Ako ste student sa univerziteta u Srbiji ili nekoj od zemalja Zapadnog Balkana, ili ako pripadate IPMA Young Crew-u i želite da se pridružite drugim zainteresovanim ljudima u formatu kokreativnog događaja i radite na rešenju hitnih društvenih problema, onda bi trebalo da se registrujete preko rc2022@ipma.world koristeći ključnu reč „Hackdays“ najkasnije do 31. maja 2022. IPMA Hackdays su besplatni, ali zahtevaju da budete prisutni na mestu održavanja celog događaja.

Leave a comment