PMC kao deo AISEC-ovog projekta Entre Preyouth

Fakultet za projektni i inovacioni menadžment PMC ovog leta bio je deo AISEC-ovog međunarodnog projekta Entre Preyouth gde su studenti i srednjoškolci tokom dva meseca od brojnih stručnjaka učili kako da naprave biznis plan. Profesorka Bojana Ostojić prenela im je svoje znanje iz marketinga i imala čast da bude predsednica žirija i proglasi najbolji tim: Jelenu Florić i Ivanu Vulić na čelu sa mentorkom Nino Abesadze, ekonomistkinjom iz Gruzije. Oni su želeli da naprave sajt Educational roadmap, spoje formalno i neformalno obrazovanje, gde će na jednom mestu biti ponuda svih praksi i kurseva iz Srbije. Dobili su i vredne nagrade od agencije Lavli travel i izdavačke kuće Edicija.

Osnovu za put u preduzetništvo predstavlja biznis ideja. Da bi preduzetnik realizovao biznis ideju, mora imati novac, a da bi ga nabavio, preduzetnik mora uspostaviti kontakt sa investitorom. Biznis plan je sredstvo za ostvarivanje kontakta između preduzetnika i investitora, ali i prvi odgovor na pitanje kako zaraditi novac a kroz sve te korake su naši polaznici prošli sa brojnim predavačima iz sveta obrazovanja i privrede – istakla je Nino Abesadze.

Kolegnica iz Ankare, prestonice Turske, Irem Yazioglu, takođe jedan od kordinatora nadovezala se – Biznis planom se poslovna ideja stavlja na papir to jest konkretizuje. Stavljanjem ideje na papir preduzetnik će biti u stanju da uoči dobre i loše strane svoje ideje, da sagleda sve njene nedostatke i da ih pravovremenim reagovanjem sve otkloni. Danas smo svedoci pokretanja sve više i više malih biznisa oko nas što je jako dobro za mlade ljude a i za privredu jedne zemlje. Srbija ima izuzetan potencijal, a na koji način se to radi, pokazali su im vrsni predavači.

Sasvim smo sigurni da će većina ideja ovih mladih, kreativnih i talentovanih ljudi ugledati svetlost dana.

Leave a comment