Prednosti i mane online nastave za vreme COVID-a

 

Fakultet za projektni i inovacioni menadžment – PMC organizovao je međunarodnu online konferenciju pod nazivom PREDNOSTI I MANE ONLINE OBRAZOVANJA ZA VREME COVIDA 19, gde su učestvovali profesori iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i psiholog i studenti našeg Fakulteta.

 

Celokupna situacija je sve uhvatila “na prepad”, niko nije bio pripremljen za ovako nešto. Za prevazilaženje ovih problema je neophodno organizovati edukacije iz oblasti korišćenja komunikacijskih alata koji omogućavaju vizuelnu interakciju nastavnika i učenika, nastavnika i nastavnika, gostujućih online stručnjaka i celu stvar učiniti zanimljivom studentima.

 

Nedostatak neverbalne komunikacije i socijalna distanca su takođe veliki problem. Tu su se složili i psiholog Ljiljana Jagodić, kao i predstavnici studenata Ena Radovanović, Jelena Ružić i Almir Ahmedspahić. Mnoga istraživanja pokazuju da online obrazovanje ima za posledicu povećanu frustraciju kod studenata, zbunjenost i gubitak zainteresovanosti za učenje. Smanjuje se motivacija i fokusiranost, naročito kada se jave neki tehnički problemi na koje ne može da se utiče.

 

Pohađanje nastave putem interneta ima i svojih prednosti, kao što je učenje na višim nivoima obrazovanja i sticanja dodatnih veština iz raznih oblasti, usavršavanje u korišćenju raznih online alata.

 

Zaključak svih učesnika jeste da profesori moraju uložiti mnogo više truda i rada u odnosu na klasični vid nastave, kako bi studenti mogli da savladaju gradivo i kako se ne bi osećali zapostavljeno. 

Leave a comment