Studentkinje PMC-a posetile Visoku školu za ekonomiju i informatiku u Sloveniji

Studentkinje Nikolija Živanović, Jelena Ružić i Teodora Batoćanin su sa profesorkom doc. dr Bojanom Ostojić prisustvovale Balkanskoj letnjoj školi preduzetništva koju svake godine organizuje Visoka škola za ekonomiju i informatiku u Novom Mestu u Sloveniji.

Tokom jedne radne nedelje, studenti i profesori sa fakulteta širom regiona su se okupili u Sloveniji da bi reazlizovali različite zadatke – svi profesori iz regiona, kao i sa Fakulteta za ekonomiju i informatiku iz Novog Mesta, su držali predavanja iz svojih stručnih oblasti, želeći da studentima, kao i svojim kolegama, prenesu znanja i razmene iskustva o studiranju i poslovanju u svojim državama. Sa druge strane, na studentima je bio obimniji zadatak – da svoja znanja dopune predavanjima i da uz pomoć njih napišu i predstave biznis plan za preduzeće koje bi želeli da osnuju, a poslednjeg dana škole su svoje ideje prezentovali članovima stručnog žirija.

Letnja škola je takođe imala za cilj da studentima približi rad u organizaciji i načine na koji se istražuje i na koji se prikupljaju informacije potrebne za poslovne poduhvate.

  • Međutim, pored gugliranja i kucanja, bilo je i pauza. Izleti na Otočec, jezero Bled i u glavni grad Ljubljanu su služili kao preko potreban predah od marljivog rada. Izuzetan utisak su ostavile i kompanije Iskraemeco i Krka koje su omogućile prisustvovanje njihovom toku proizvodnje. Nedelja Letnje škole je bila puna predavanja, radionica i putovanja. Može se reći da je bilo dosta posla. Ipak, ono što je studente osnaživalo za ove pune radne dane bila je atmosfera. Vreme provedeno sa kolegama iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije uvek je održavalo energiju na 100% i stvorilo je prijateljstva koja će još dugo trajati- istakla je Nikolija Živanović, studentkinja prve godine mastera na našem fakultetu.

Zahvaljujemo se Univerzitetu u Novom Mestu i dekanici doc. dr Malči Grivec na gostoprimstvu i uspomenama koje su obeležile ovo leto.

Leave a comment