Studenti PMC – uspešni preduzetnici

Vukašin Vukoje i Andrej Benčić, studenti su Fakulteta za projektni i inovacioni menadžment – PMC, na koje je ceo tim fakulteta izuzetno ponosan. Naime, ova dva mlada momka, osim što su izuzetni studenti, su i uspešni preduzetnici – kao kreatori softverske platforme Tenderly i osnivači istoimene kompanije. Sa svojim proizvodom bili su višestruki pobednici na hakatonima koji su se prethodnih godina održavali u Berlinu, Parizu, Atini, Novom Sadu i Beogradu. Vukašin i Andrej su osnovali kompaniju sa još trojicom drugara 2018. godine. Kako i sami kažu, oni su ovaj startap biznis pokrenuli iz nekih ličnih želja, potreba i ambicija. Od tada se susreću sa izazovima koje nosi sve veći i ubrzaniji rast tržišta.

Platforma Tenderly, incicijalno je bila zamišljena kao platforma za tendere i javne nabavke, ipak, vremenom se biznis promenio. Andrej i Vukašin su se tokom svog rada često susretali sa problemima u razvoju pametnih ugovora, te su doneli odluku da će se na njih njihov softver i fokusirati. Danas Tenderly omogućava svojim korisnicima efikasniji i bezbedniji rad sa svojim smart ugovorima  na blockchain-u

Kao što smo već napomenuli, obojica su studenti završne godine Fakulteta za projektni i inovacioni menadžment – PMC i ističu da im je obrazovanje koje su stekli izuzetno pomoglo. Vukašin navodi da su se svi zaposleni na PMC-u trudili da ih konstantno podstiču i da podrže njhove ideje, dok Andrej kao najveću prednost PMC-a navodi jako dinamično okruženje i posvećenost svih profesora. Obojica podvlače da, iako se u svetu startapa i novih IT kompanija često danas priča kako se može uspeti i bez fakultetskog obrazovanja, pravi fakultet poput PMC-a i pravo usmerenje na IT su izuzetno važni i daju neophodna znanja koja su značajna za vođenje sopstvenog posla i bez kojih je takav poduhvat veoma težak.

Naši studenti poručuju svim svojim kolegama da budu uporni, istrajni i da rešavaju sve one probleme koji ih motivišu i podstiču na razmišljanje. Kažu da bi voleli da svim svojim kolegama sa fakulteta budu primer kako jedan startap u Srbiji itekako može da uspe, te da nikako ne odustaju, već da podstrek i pomoć bez ustručavanja potraže među svojim profesorima i kolegama. 

Leave a comment