Zavrsena II regionalna PMC zimska škola poslovnih veština

Nedavno je završena i druga regionalna PMC zimska škola poslovnih veština. Ovoga puta smo se bavili soft skills veštinama odnosno mekim veštinama, a predavači su bili Neda Mirilović Trninić naša studentkinja, buduća doktorantkinja i direktorka centra za edukaciju SBB-a, prof.dr Darko Balaš sa slovenačkog univerziteta „Doba“ i doc.dr Bojana Ostojić sa PMC-a.

Soft skills su, kako sam naziv kaže, tanane delikatne mekane veštine. Stoje nasuprot hard skills,  tvrdim veštinama. Hard skills  obuhvataju znanja i profesionalne veštine stečene obrazovanjem, merljive diplomom i zvanjem, da kažemo tehničke.

Soft skills su ljudske veštine  i odnose se na klaster osobina ličnosti, stavova, navika, manira, komunikacijske sposobnosti, radne etike i interpersonalnih veština koje karakterišu odnose sa drugim ljudima. Dakle, sve ono što oslikava naš odnos prema ljudima, poslu, pa i životu. Sociolozi ih smatraju „emocionalnom inteligencijom“, samim tim nisu merljive, ali uspeh se  ogleda  u implikacijama naših postupaka – kroz kvalitet međuljudskih odnosa i poslovnu produktivnost.

Soft skills su na primer fleksibilnost, dobra komunikacija, pravilno organizovanje vremena, kreativnost, vođstvo, timski rad, aktivno slušanje, profesionalnost, posvećenost, odgovornost – istakla je Neda Mirilović Trninić.

Dok nam je prof.dr Darko Balaš dao korisne savete kako da „zaboravimo“ na tremu od javnog nastupa:

  • Nekoliko korisnih saveta za pripremu Vašeg sledećeg uspešnog nastupa pred drugima: Razbijte iluziju o tome da Vas svi ljudi gledaju i procenjuju. Govor pred drugima nije pozorišna predstava. Izlaganje pred publikom ne mora da bude monolog. Dobra priprema smanjuje strah od izlaganja. Prisustvo određenog stepena treme je neizbežno.

Učestvovali su studenti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i sa PMC-a. Najaktivniji dobili su i vredne nagrade:

  1. Vikend za dve osobe u etno selu u okolini Novog Pazara
  2. Kurs po izboru u “Krojačevoj školi”
  3. Komplet knjiga “Dr Gilbert”

Leave a comment